Ünnepélyes keretek között került átadásra a nagyközönség részére az ismét régi pompájában tündöklő egri minaret. A felújított műemléket dr. Juhász Roland vagyonfelügyeletért felelős helyettes államtitkár, Nyitrai Zsolt megyei országgyűlési képviselő és Habis László, Eger város polgármestere nyitotta meg 2018. december 4-én.

A magyar állam által a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján finanszírozott beruházás több ütemben valósult meg. A torony ideiglenes megtámasztását, a régészeti feltárásokat és a falkutatást követően először az alapozás megerősítési munkálatai és az alsó burkolókövek cseréje, rekonstrukciója történt meg, majd a felső rész burkolatának javítása, a csúcsdísz és az erkély felújítása következett.Az épület padlószintje az eredetivel egyezően, a korábbi szintnél nagyjából egy lépcsőfoknyival lejjebb került. A statikai megerősítésen túl az építmény vízszigetelést is kapott.

A felmerülő feladatok egy része komoly kihívások elé állította a felújítást végző szakembereket, mivel az eredetinek megfelelő állapot visszaállításához speciális kőelemek és szigetelőanyagok alkalmazására volt szükség.

Az állami szerepvállalásnak köszönhetően a minaret épületének felújításával együtt annak közvetlen környezete is helyreállításra került, a beruházás során a torony környezete is megújult. A térburkolat cseréje mellett új térelemek kerültek kihelyezésre.

A változás látványos, Eger város ikonikus műemlékét pedig ismét birtokba vehették a látogatók.

Az egri minaret világviszonylatban egyedülálló értéket képvisel, ugyanis ez a legészakibb fekvésű minaret, amely szinte teljes épségében fennmaradt.

 

Feltöltés ideje: 2018. december 05.
Utoljára módosítva: 2019. április 03.